beépítés
beépítés

A klíma beépítése szakértelmet, ezen a téren szerzett munkatapasztalatot és termékismeretet egyaránt igényel.

A beépítés kizárólag minőségi szerelési anyagokkal történik, így elkerülhetőek a felesleges javítási költségek a későbbiekben.

A készülékek beépítése a beltéri és kültéri egységek helyének pontos meghatározásával kezdődik, figyelembe véve, hogy a hozzájuk vezető csővezetékek “akadálymentesen” megközelíthessék a gépeket. Erre általában már az előzetes ingyenes felmérés alkalmával sor kerül. A helyek kiválasztása után kezdődik az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek helyének kialakítása, valamint az átvezető furatok kialakítása.

A csöveket vihetjük kábelcsatornában, de falba is véshetők a vezetékek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) szükségesek, de ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők. A választott megoldást minden esetben az ügyfél dönti el az alapján, hogy mennyit szán a beépítésre.

A csövek helyének kialakításával párhuzamosan beépítésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltérit tartó alaplemez. Ha a beltéri és kültéri egységek beépítése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, kerül sor a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére. A kültéri egység (ha az nem használt) már tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, amikor a csőhosszak igénylik az utántöltést.

A kalorikus kör kialakítása után a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen.

A klíma beépítésének költsége:

 • 2 szál, 6mm-es ill. 10mm-es (vagy 12mm-es) vegytisztított vörösrézcső a kalorikus kör kialakításához
 • a csövek szigetelését biztosító csőhéj
 • elektromos összeköttetést és vezérlést megvalósító kábelek (típustól függően)
 • kondenzvíz elvezetés és a hozzá szükséges csővezetékek
 • esetenként kábelcsatorna alkalmazása
 • kültéri egység tartó konzol
 • hűtőközeg utántöltés (ha ezt a csőszakasz hossza igényli)
 • legalább két szakember 3-4 órás munkája egységenként
 • szerszámok, gépek (fúrók, fúrófejek, horonymaró stb.) értékcsökkenése
 • fogyóeszközök (csavarok, tartóbilincsek)
 • kiszállási költség

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .